Interviu

Tavi Colen: „Am o legătură directă cu agricultura”

Când spui Tavi Colen te gândeşti inevitabil la muzică şi la formaţia Talisman, celebră la sfârşitul anilor ’90 pentru hitul “Atât de singur”. Numai că astăzi, la 20 de ani de la lasarea melodiei, jumătatea brunetă a trupei nu este nici pe departe singură. Tavi Colen a schimbat fanele din faţa scenelor de concerte cu bibilicile, curcile şi gâştele din propria gospodărie. Pentru că da, artistul este un mare pasionat de agricultură. Pe lângă creşterea păsărilor Tavi se menţine în formă săpând gradina şi plivind roşiile.

Puţini artişti sunt pasionaţi de agricultură. De fapt, care este legătura ta cu acest domeniu?

Am fost crescut la curte, la Târgu Jiu. Părinţii au trăit din agricultură, la fel şi bunicii, străbunicii. Îmi amintesc şi acum cum mama punea cloşti pe ouă. Aveam raţe, gâşte, tot felul de bibilici şi curci. De asemenea, grădina cu flori arăta senzaţional. De la vârsta de 6-7 ani, mama m-a învăţat să tai trandafirii. O ajutam tot timpul să planteze ardei, roşii, arpagic. Mi-a aratat şi explicat toate secretele pe care le ştia ea de la părinţii ei. Cu timpul, le-am aplicat şi eu la mine acasă. Chiar, recent, am cumpărat arpagic de la piaţă şi am plantat în grădină.

Nu multă lume ştie că tu, la bază, eşti medic veterinar. Ce anume te-a determinat să urmezi facultatea de medicină veterinară?

De mic îngrijeam animalele, eram curios de tot ce mişca.  Prindeam vrăbii, guşteri, şopârle. Pe vremea mea nu existau pet shop-uri. Mă fascinau foarte mult culorile păsărilor. La un moment dat am avut şi păuni. Încă din copilarie le creşteam şi eram foarte preocupat de cum acestea se hrănesc, cum se protejează. În timpul liber stăteam mult în compania animalelor, iar în weekend cântam la spectacole. Îmi amintesc şi acum cu drag când am câştigat festivalul Cântarea României. Eram în clasa a 5 a. Cântam la festivaluri rock în toată ţara, eram ocupat. Însă, cu toate acestea, tot timpul am pus pe primul plan studiile. Apoi s-a legat formaţia Talisman şi am rămas pe scenă. N-am mai devenit medic veterinar, am avut succes cu muzica.

Acum, ce legume mai plantezi şi ce animale mai creşti?

Avem în Târgu Jiu o fermă, o gradină de un hectar. Avem solarii, animale, păsări, multe găini  şi raţe. Sora mea se ocupă mai mult, ea a ramas acolo. De asemenea, la casa buncilor am două hectare de vie şi teren în arendă. Am o legatură directă cu agricultura! Mă duc foarte des acasă.Ţin să specific că nu făcem comerţ, tot ce producem acolo, creştem doar pentru noi. În schimb, comerţ fac doar eu cu cei 400 de porumbei. Cresc rasa de porumbei gălăţeni, o rasă de porumbei jucători, dar şi voiajori de concurs. Am mai multe rase. Au fost aduşi la noi în ţară de nişte greci, acum câteva secole. Am învăţat să lucrez cu ei, să-i combin, să facem schimburi. Sunt persoane cu care fac schimburi chiar şi în străinatate. Am un porumbel care valorează 10.000 de euro, pe locul 1, cupe, nu glume! Unii vin din Ucraina, de la 1400 de km.  Îmi place foarte mult ceea ce fac, dar nu prea am timp. Culmea este că oamenii se ocupă de hobby-uri în weekend, eu le fac de luni până joi.  Cresc canari, porumbei, câini. Mă mai ajută si un angajat, dar tot eu ma ocup de ele, în proporţie de 90%. Vaccinez porumbeii, găinile, absolut tot. Eu mă ocup de tratamente, furaje. Chiar ieri am adus un transport foarte important de mazăre, floarea soarelui şi porumb mic, roşu, care este foarte hrănitor pentru curcani. Cresc 50 de găini, 30 de raţe şi 400 de porumbei. Găinile sunt rhode island.

                           

                           

                           

Dar cu grădinăritul, cum stai?

Eu cresc nişte legume cât se poate de bio. Este un alt  hobby de-al meu. Sunt bucuros să mănânc din mărul meu. Am o grădiniţă unde îmi pun un rând de pătrunjel, unul de leuşetan, altul de mărar. Usturoi mai pun în gradină, usturoi verde. Îmi place să-l bag la cuptor. Bucuria mea este atunci când tai o găinuşă şi o gătesc să pot să pun verdeaţă din propria grădină. Îmi place să gătesc cu ce are omul prin curte. Adică un cocoş rasol, un peşte prins de mine. Despre pasiuni putem vorbi până mâine, pentru că am foarte multe. Plantez şi ardei iute în ghivece, nu las nimic nefolosit. Am multe mirodenii pe care le cresc în bucătărie. Pe vremuri erau niste ardei iuţi, jumăte roşii, jumătae verzi. Nu prea i-am mai văzut, însă eu îi am. Revenind la grădinărit, să ştii că îmi place să cultiv propriile roşii. Caut sa plantez tot timpul soiuri româneşti, autohtone. Le iau de la ţăranii bătrâni, care au seminţe de la un an la altul. În grădina mea se regăsesc milioane de feluri de flori, de la palmieri până la curmali, portocali, mandarin şi cactuşi din Egipt. De asemenea, am şi o mulţime de pomi fructiferi precum: cireşi, peri, meri, smochini, castani comestibili, copac de kaki, mure, goji, migdali, aluni şi vişini.

 Fiul tău moşteneşte pasiunea ta pentru agricultură?

Cel mic nici nu mă lasă să plantez fără el. Anul asta am planta usturoi pus doar de el. L-am învăţat să pună pe rânduri, la ce distanţă, la 10 cm unul de altul, şi sunt curios să văd ce a ieşit în pământ. Este pus de mânuţa lui şi sunt tare mândru. Tot timpul venea şi le uda. Îi place să planteze orice. De când avea 3 ani îi aduceam seminţe de la magazin să pună fasole şi nu numai. Nu înţelegea cum din bobiţa aia ieşea o plantă. Anul ăsta l-am învăţat să pună busuioc pentru gătit. Sămânţa propriu-zisă e mică şi când a văzut că au crescut frunze şi crenguţe din acel bob se întreaba: “cum din sămânţa aia a ieşit planta asta”? I-am spus: fii atent, ştii care-i faza? Se numeşte minunea naturii. L-am învatat pe baieţelul meu că nu barza l-a adus, ci tatal lui a pus o sămânţă mică în burtica mamei. A stat acolo 9 luni, s-a copt şi cand s-a copt a ieşit afară. A înteles perfect! Pământul te învaţă să faci foarte multe lucruri, să explici viaţa într-un fel, mai simplu.

Ce înseamnă pentru tine apropierea asta faţă de natură? Te face să te simţi mai bine, te inspiră?

 Eu simt când vine primavara, ies dimineţa în grădină şi miros aerul. Atunci când florile încep să încolţească se schimbă mirosul aerului. În momentul ăla mă întorc la ai mei şi le spun: să ştiţi că acum vine primăvara.

 Ştiu ca eşti un tip informat şi îţi place să fii la curent cu ultimele noutăţi. Obişnuieşti să te duci la târguri, expoziţii de profil?

Am fost 4 zile la rând la targul Indagra. Era bătaie mare la standuri, cu care să facem poze, să povestesc…

Serios? Ce ţi-a atras atenţia cel mai mult la târgul Indagra?

Mi-au atras atenţia multe chestii, pe care le-aş schimba. Aş desface partea de utilaje de zootehnie şi horticultură. Eu ştiu că sunt legate una de alta, oarecum, numai că utilajele pe care le puneau ei într-o parte nu ştiu dacă aveau publicul celor care vroiau să vadă animalele. De la Indagra mi-am cumparat un cocoş de rhode island, am primit lapte, doi pomi şi produse de patiserie de la fanii care erau la stand. Era să uit, mi-am mai cumpărat şi niste ciuperci shiitake, de la nişte japonezi care au o fermă  lângă Ploiesti, ce vinde compost de ciuperci. Am luat de probă, să văd dacă eu sunt în stare să cresc ciuperci în beci. Acum aştept tura a doua de producţie. Pe una am mâncat-o, iar a doua urmează să iasă.

Articol preluat de pe site-ul FERMA.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *