Home-Deco

Cum aplicăm lacul pentru lemn? Paşi de urmat şi recomandări

Când luăm hotărârea de a reface piese din lemn masiv pe care le avem de ceva vreme, fie că dorim să le dăm un aer proaspăt fie că dorim să recondiţionăm o ladă a bunicii, trebuie să deţinem câteva informaţii elementare despre cel mai simplu şi fundamental pas al acestui proces: îndepărtarea stratului vechi de vopsea.

Straturile vechi de lac sau de vopsea se pot îndepărta prin trei metode: curăţare chimică, sablare sau, cel mai la îndemână atunci când vrei să faci singur asta, prin şlefuire.

Dacă discutăm despre curăţarea chimică discutăm despre o acţiune chimică asupra stratului de vopsea şi nu una mecanică după cum veţi afla din rândurile de mai jos.

Pentru curăţare chimică vom apela la solvenţi şi produse pe bază de lac pentru lemn exterior mai puţin agresivi, în comparaţie cu produsele pe bază de acizi-derivaţi ai acidului clorhidric, sodă caustică sau materiale decapante cu o agresivitate medie ce pot fi găsite în magazine de specialitate şi care nu implică mari riscuri.

Ca şi metodă de lucru, paşii sunt simpli

Substanţa va fi aplicată cu o pensulă şi lăsată să acţioneze – în funcţie de tipul ei, stabilim timpul de acţiune.

Dacă avem o substanţă decapanta agresivă, vor fi necesare câteva minute. Dacă substanţa decapanta este lentă, va trebui lăsată sa acţioneze 10, 12 sau chiar mai multe ore.

După ce stratul de vopsea a fost înmuiat, îl putem îndepărta cu şpaclul sau cu o racletă;

Dacă procedeul nu a avut succes de prima dată, el se poate repeta de până la trei ori – Şlefuirea se realizează folosindu-se hârtie abrazivă grosieră, manual sau cu maşina mecanică- ce poate fi mică, de mână sau industrială.

Fiecare tip de şlefuire are avantaje şi dezavantaje. Astfel, dacă decidem să facem şlefuirea manual va fi necesar mai mult efort decât în cazul şlefuirii cu maşina.

Şlefuirea manuală însă ne va permite să ajungem mai uşor în colţişoare ascunse, înguste, sculpturi, curburi sau în spaţii în care maşina de şlefuit ne va limita accesul. Şlefuirea cu maşina se dovedeşte foarte utilă în situaţia în care avem de şlefuit suprafeţe plane şi mari.

O altă metodă, mult mai puţin folosită, este îndepărtarea stratului vechi de vopsea cu ajutorul unei perii de sârmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *