Home-Deco

Caracteristicile care definesc stilul scandinav

Daca cineva ti-ar cere sa descrii „designul scandinav”, cu siguranta ai folosi in descrierea ta cuvinte ca „simplu”, „minimalist” si „contemporan”. Desi raspunsul tau ar fi destul de aproape de adevar, designul scandinav inseamna mai mult decat pereti albi curati, linii simple, podele din lemn si modelul pachetelor plate de mobilier dezasamblat.

Daca doresti sa cunosti caracteristicile care definesc designul scandinav, primul lucru pe care trebuie sa-l intelegi este ca Scandinavia nu este o tara, ci reprezinta un termen umbrela care cuprinde tarile din Europa de Nord, precum Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda si Islanda.

O camera in stil scandinav

Deci, care sunt exact caracteristicile care definesc designul scandinav? Daca ar fi sa descriem o camera tipica in stil scandinav, am observa o paleta de culori deschise si neutre ca una dintre principalele sale caracteristici.

Peretii albi si curati ofera o senzatie de aerisire si impresia unui spatiu generos, aducand lumina naturala in camera (un privilegiu rar in tarile scandinave, unde vremea mohorata dureaza mare parte din an). Decorul in stil scandinav este completat de podelele goale, absente de covoare sau doar cu cateva tesaturi din fibre naturale cu rolul de a emana caldura.

Ferestrele vor fi de obicei lipsite de tratament, in timp ce materialele folosite sunt naturale (lemn si piatra, spre deosebire de plastic sau alte materiale artificiale). Arta colorata se gaseste rar in designul scandinav, dar se mai intalnesc inflorituri artistice cu o serie de elemente grafice minimaliste, geometrice.

Conceptul danez hygge

Textura este cruciala in designul scandinav: asteapta-te sa vezi caramida expusa in stare bruta, fie vopsita in alb, fie lasata netratata, lemn neted si tesaturi aspre de iuta.

Cheia proiectarii unei camere in stil scandinav este lipsa ornamentelor in exces si utilitatea continutului sau: nu vei vedea niciodata decoratiuni inutile sau obiecte care nu au utilitate si functie, chiar daca ofera frumusete decorului.

Asta nu inseamna ca estetica minimalista este una riguroasa: unul dintre elementele integrante ale stilului este conceptul danez „hygge”. In timp ce semnificatia hygge nu poate fi tradusa intr-un singur cuvant, ea descrie sentimente de caldura si confort, multumire si bucurie pentru lucrurile simple din viata.

Cum poti introduce acest concept in amenajarea propriului camin? Prin utilizarea strategica de materiale confortabile si prin completarea lor cu articole decorative care adauga caldura si confort si, in acelasi timp, functionalitate. Gandeste-te la lumanari in suporturi simple de alama, perdele pentru a separa dormitorul, un mic covor la poalele unui pat, o patura confortabila din piele de oaie sau un covor Kilim langa canapea.

Designul scandinav este un termen larg care cuprinde multe elemente diferite. La fel de atragator pe cat este de minimalist, elegant si functional, pe cat este de modern si traditional, stilul scandinav ofera un design care poate fi relucrat si reimaginat pentru a se potrivi aproape tuturor gusturilor, bugetelor si preferintelor.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *