Home-Deco

Aşa foloseşti corect aparatul de aer condiţionat! 4 reguli esenţiale

Din ce în ce mai mulţi oameni apelează la un aparat de aer condiţionat pentru obţinerea unui confort termic cât mai ridicat. Pe piaţă există sute de variante de aparate de aer condiţionat, unele extrem de perfomante şi altele cu performanţă ceva mai redusă, dar totuşi eficiente. Achiziţia unui astfel de aparat se poate face în funcţie de mai multe criterii, o bună parte dintre ele fiind dezbatute intens online.

Specialiştii recomandă respectarea cu stricteţe a urmatoarele sfaturi:

Curăţarea frecventă a filtrelor. Indiferent de calitatea filtrelor, acestea trebuie sa fie curăţate cu o frecvenţă destul de mare. De regulă, intervalul este recomandat în cartea tehnică a aparatului. În caz contrar, apare riscul de îmbolnăvire a beneficiarilor şi capacitatea de răcire a aparatului scade. O frecvenţă medie ar fi de două ori pe an, la majoritatea aparatelor.

Descoperirea temperaturii optime. Mulţi utilizatori setează aparatul pentru o temperatură cât mai joasă. Din păcate, temperaturile care scad sub 21 de grade pot fi periculoase pentru sănătate şi în acelaşi timp pentru buget. Fiecare grad în minus poate să însemne un consum de energie cu 5-7% mai mare. Temperatura cea mai indicată de medici este de 24 de grade Celsius, valoare ce se remarcă şi prin consum redus de energie.

Aparatul trebuie să funcţioneze corect. Decizia de a opri aparatul pentru a genera economie de energie nu este tot timpul cea mai inteligentă. Pentru un consum redus, este bine ca aparatul să fie pornit tot timpul la o treaptă de ventilaţie minimă. Dacă este pornit doar atunci când este foarte cald, este nevoit să funcţioneze la capacitate maximă şi să consume foarte multă energie.

Pentru economie trebuie să se respecte o serie de alte sfaturi. În primul rând, este bine să se achiziţioneze încă de la început un aparat cu o putere potrivită încăperii ce urmează sa fie racită. De asemenea, zonele expuse soarelui şi ferestrele trebuie să fie izolate cât mai bine şi acoperite cu rulouri sau jaluzele care să reducă din caldura venită de la soare. Umezeala poate să crească şi ea consumul de energie al aparatului, aşadar, trebuie să fie reduse activităţile care produc o umiditate foarte mare.

În timp, un aparat de aer condiţionat îşi dovedeşte utilitatea, mai ales dacă este folosit cu atenţie şi sunt respectate regulile impuse de producător.

Pentru o calitate superioară se poate miza pentru aparate de aer conditionat Gree, Samsung sau construite de alţi producători de renume. Nu despre achiziţia aparatului vom vorbi, ci despre modul în care este utilizat ulterior. Din păcate, statisticile arată că foarte mulţi utilizatori de aer condiţionat nu ştiu să îl folosească în aşa fel încât să îşi asigure un mediu cât mai confortabil şi sănătos şi în acelaşi timp să economisească timp şi bani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *