Grădina ta

Trucuri care lungesc viata bradului de Craciun

Cat dureaza prospetimea brazilor naturali de Craciun? Depinde doar de noi. Cu o ingrijire corespunzatoare, acestia ar trebui sa se mentina vigurosi cel putin cinci saptamani sau poate si mai mult. Asta ar inseamna ca, daca ati decorat bradul la sfarsitul lunii noiembrie, coniferul ar trebui sa supravietuiasca dincolo de festivitatile de sarbatori.

Insa cum putem obtine acest rezultat? Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont:

Alegeti un pom de Craciun sanatos

In primul rand, retineti ca, daca preferati sa va cumparati bradul dintr-o pepiniera, magazin sau dintr-un lot din piata, acesta a venit probabil din afara statului si a fost expus vanturilor uscate in tranzit. Daca doriti sa incepeti cu cel mai proaspat conifer posibil, optati pentru unul provenit din pepinierele autohtone.

  • Cautati un brad sanatos, verde, cu cea mai mica cantitate de ace maro.
  • Selectati un brad afisat intr-o locatie umbrita. Evitati sa alegeti dintr-o zona insorita.
  • Rulati cateva ramuri prin maini. Acele trebuie sa se simta flexibile si sa nu cada.
  • Ridicati bradul cativa centimetri, apoi aruncati trunchiul in pamant. Foarte putine ace verzi ar trebui sa cada.
  • Cand achizitionati un pom de Craciun, verificati de doua ori daca vanzatorul face o taietura proaspata direct pe baza trunchiului pentru a ajuta la absorbtia apei. Acest lucru scapa de orice rasina uscata care ar putea bloca copacul de la absorbtia apei. Cand ajungeti acasa, daca nu va impodibiti bradul imediat, puneti-l intr-o galeata cu apa.
  • Retineti ca ar trebui sa pastrati intotdeauna bradul natural intr-un garaj sau intr-o zona neincalzita, protejat de vant si de temperaturile inghetate.

Asigurati-va ca pomul de Craciun are intotdeauna suficienta apa in recipient

Nu uitati sa oferiti in mod regulat apa bradului de Craciun – prea putin poate provoca formarea rasinii, ceea ce inseamna ca pomul nu va absorbi apa si se va usca rapid.  

Chiar daca ati auzit oamenii vorbind despre adaugarea unor lucruri precum sirop de porumb, aspirina si zahar in apa, conservantii si aditivii copacilor sunt probabil inutili. Majoritatea expertilor sunt de acord ca este nevoie de multa apa curata pentru a mentine un brad proaspat.  

Daca reduceti temperatura din camera, aceasta poate contribui la incetinirea procesului de uscare  

Pastrati bradul departe de sursele de caldura

Sigur, nu este nimic mai frumos decat un brad de Craciun frumos decorat langa un semineu care racneste – dar, impreuna cu radiatoarele soarelui, conductele de aer si sobele, un semineu folosit in mod regulat ar putea contribui la uscarea pomului intr-un ritm mult mai rapid.

Daca locuinta  este predispusa la uscare, incercati sa utilizati un umidificator pentru a adauga umiditate in camera.

O ingriire corespunzatoare

 Incercati sa pulverizati apa pe toata suprafata bradului, repetati ritualul la doua zile.

 Cel mai simplu mod de a curata acele cazute este prin utilizarea furtunului aspiratorului. Indepartati accesoriile si folositi doar capatul furtunului pentru a trage acele direct in punga sau canistra.

Dupa sarbatori, aveti cateva optiuni pentru reciclarea bradutului: puteti incepe o noua gramada de compost cu el sau il puteti transforma in mulci.

Sarbatori fericite! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *