Grădina ta

Tehnologia de cultivare a pepenelui galben in solarii

In  tara  noastra  suprafetele  cultivate  cu  pepene  galben  in  solarii  sunt  extrem  de mici. Tehnologia de cultura este asemanatoare cu a castravetilor. Desi este o specie care poate fi cultivat in sera, la noi in tara deocamdata nu este cultivata, fiind insa o cultura preferata in tarile cu clima blanda. Pentru cultura pepenilor galbeni serele trebuie sa fie dotate cu sistem de incalzire foarte bun care sa asigure o temperatura de minim 18-20ºC in perioadele cele mai reci si in timpul noptii.

De asemenea, este necesara asigurarea polenizarii in interiorul serei, iar solul si scheletul serei trebuie sa fie foarte bine dezinfectate pentru a nu exista pericolul prezentei nematozilor sau a altor boli sau daunatori specifici cucurbitaceelor.

Cultura in sere se realizeaza in ciclul I, tehnologia fiind oarecum asemanatoare cu a  castravetilor. 

Pentru  infiintarea  culturii  de  pepeni  galbeni se  fertilizeaza  cu  cantitati mari de gunoi de grajd 80-100 t/ha si ingrasaminte chimice 600-700 kg superfosfat, 400-500 kg sulfat de potasiu, 300 kg sulfat de magneziu la hectar dupa care vor fi incorporate in sol cu sapa rotativa sau freza. Scheletul  serei  se  va  dezinfecta  foarte  bine,  iar  la  sol  este  bine  sa  se  faca dezinfectia  cu  abur  sau  o  dezinfectie  chimica  cu  18-20  de  zile inainte  de  infiintarea culturii.  Producerea rasadului. Se seamana in ghivece nutritive de 10-12 cm diametru, cate o singura samanta la ghiveci in turba sau amestec special preparat pentru cucurbitacee si comercializat  de  firme  specializate.  La  pepenii  galbeni  se  recomanda  de  asemenea, utilizarea rasadului altoit.

 Cultura  se  planteaza  la  jumatatea  lunii  ianuarie,  acolo  unde  exista  posibilitatea incalzirii serelor, la plantare rasadurile trebuie sa aiba 35-40 de zile. Se planteaza doua randuri pe travee, la distanta de 230 cm si 35-40 cm intre plante pe rand, in functie de vigoarea cultivarului, asigurand o densitate de 21.000 plante/ha.

Schema orientativa de cultura pe teren modelat in spatii protejate

 Lucrarile de ingrijire sunt asemanatoare celor efectuate la castraveti, doar ca se va acorda o atentie mai mare dirijarii temperaturii, plantele fiind mai pretentioase la acest factor decat castravetii.

Udarile sunt mai frecvente in timpul fructificarii, dar este de preferat irigarea prin picurare, deoarece cu acest prilej se pot face si fertilizari.

 Conducerea plantelor pentru dirijarea cresterii si fructificarii se face in functie de cultivar. Plantele se paliseaza in V iar la fiecare planta se retin doi lastari obtinuti dupa ciupirea la 3-4 frunze. Lastarii laterali se vor ciupi si ei la 1-2 fructe. Pentru asigurarea fructificarii, florile femele trebuie polenizate. In ultima vreme polenizarea  se  realizeaza  si  la  noi  in  tara  cu  ajutorul  bondarilor,  folosind  un  stup  de bondari  la  5000m2  sera.  Pentru  a  preveni  ruperea  fructelor  de  pe  vrej  acestea  se  vor sustine cu plase speciale.

 Bolile  si  daunatorii  pepenilor  galbeni  sunt  asemanatoare  cu  cele  ale cucurbitaceelor. Bolile cele mai frecvent intalnite sunt: Fainarea  (Sphaeroteca  fuliginea)  se  manifesta  pe  toate  organele  aeriene  ale plantelor, la suprafata carora apare un puf alb, fainos, format din miceliu, conidioforii si conidii.  Fusarium oxysporum (fuzarioza), boala vasculara ce ataca plantele in toate fazelede  dezvoltare.  Frunzele  se  ofilesc,  tulpinile  putrezesc  conducand  in  final  la  moartea intregii plante. Frecvent, mai ales in spatii protejate apare atacul de paianjen pe care ulterior, pe fata inferioara a frunzei se instaleaza colonii de afide, distrugand astfel aparatul foliar.

Recoltarea se face la maturitatea fiziologica a fructelor. Productia este de 6-10 kg fructe/m2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *