Grădina ta

Plante singure acasa, noi in concediu. Trucuri pentru ingrjire de la distanta

O mica parte  din bucuria oferita de plantele de apartament este determinate de posibilitatea de a invata totul despre ele: care sunt cele mai bune conditii de mediu, care este luminozitatea necesara, cu ce frecventa trebuie udate pentru a creste sanatoase etc. Dar toata grija voastra deosebita va parea zadarnica atunci cand plecati in vacanta si va confruntati cu problema ridicata de plantele care vor ramane singure o perioada.  Pentru a evita surprizele neplacute, cum ar fi aceea de a gasi plantele ofilite, este suficient sa pregatiti  cu grija inainte de plecare cateva trucuri.

Sistemul de autoirigare

Cel mai simplu este cel care foloseste principiul vaselor comunicante. Puteti utiliza in acest scop fie o sticla pentru fiecare planta, fie o galeata incapatoare pentru 2-3 plante, cu conditia ca acestea sa nu fie de dimensiuni mari. Sticlele si galeata se plaseaza la o inaltime superioara fata de ghivece, aproape ce acestea si in orice caz nu la mai putin de 10 cm fata de pamant. Se umplu cu apa si se lasa descoperite, deoarece prin evaporare se asigura umiditatea mediului. Legatura dintre apa din recipient si pamantul din ghiveci se face cu benzi din fitil impletite, benzi de rapita sau fire de lana impletite. Bineinteles sa fie suficent de lungi incat sa permita introducerea unui capat in pamantul pentru flori la o adancime de 2-3 cm, in timp ce celalalt capat atinge fundul recipeintului cu apa. Se pot folosi chiar si tubusoare capilare din plastic din care se scoate aerul prin aspirare, dupa care se introduce un capat in vas.

Ventilatie adecvata

Lasati geamul un pic rabatat pentru a lasa aerul sa circule in casa.  Lipsa aerului prospat duce la aparitia bolilor si daunatorilor plantelor.

Apa de la robinet este acceptabila pentru majoritatea plantelor, chiar daca este dura si calcaroasa. In caz contrar, pentru cele care nu suporta calcarul utilizati apa fiarta si racita (Azaleea, Aechema fasciata). Asteptati  ca apa sa ajunga la temeratura camerei inainte sa o folositi pentru hidratarea plantelor.

Bine de stiut….

Daca stropiti planta cu ajutorul unui pulverizator umplut cu apa de la robinet, veti observa ca apar pete albe pe frunze ce pot afecta suprafata acestora. ‘’Petele” amintite sunt depozite de calcar ce pot fi indepartate stergand frunzele cu o carpa moale sau un burete umezit. Pentru a evita aceasta neplacere, indicat ar fi sa folositi apa imbuteliata.

Lucruri de evitat

Nu imbibati pamantul plantelor cu apa, chiar si vara acest lucru determina cu usurinta putrezirea radacinilor.

Nu abandonati cu totul plantele atunci cand plecati. Unele pot fi suficient de rezistente pentru a se descurca singure, dar este un risc mare pe care vi-l asumati in special in plina iarna sau vara, atunci cand temperaturile ating valori extreme.   Lectura: Ghid Cmplet All – Plante de apartament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *