Grădina ta

Îţi plac noutăţile, ce spui de dovlecelul şarpe?

Imită excelent forma şarpelui, emană un miros de pâine proaspătă şi reprezintă o sursă excelentă de licopen şi beta-caroten. Aşa putem descrie în câteva cuvinte dovlecelul şarpe, o plantă aclimatizată la staţiunea de cercetare şi dezvoltare pentru legumicultură din Buzău de cercetătorul Costel Vînătoru.

“Este o plantă nou aclimatizată în România, la SCDL Buzău.  M-am ocupat de ea de 10 ani de zile. O cucurbitacee  valoroasa, care poate fi cultivată în spaţii protejate şi în câmp, dar în sistem palisat. De asemenea, are un potenţial mare de producţie. Prezintă fructe mari, peste 2 m lungime. Dovlecelul şarpe poate fi consumat ca dovleceul pe care cu toţii îl cunoaştem, cu menţiunea că acesta este mult mai gustos şi deţine proprietăţi medicinale valoroase. Este un bun antioxidant şi reprezintă o adevarată sursă de imunitate. De asemenea, la maturitate fructul mai poartă denumirea şi de dovleceul tomată. De ce? Deoarece acesta se transformă în culoare roşie şi seamănă cu tomata, bogată în licopen şi beta-caroten, substanţe benefice sănătăţii noastre. Sperăm, ca în curând şi la noi în ţară, dovlecelul şapre să fie folosit şi cultivat pe scară largă” spune Costel Vînătoru, şeful Laboratorului ameliorare şi genetică al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

 

Floarea dovleacului şarpe
Planta creşte în sistem palisat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *