Grădina ta

Incepi o afacere cu afini? Iata ce trebuie sa stii

Te-ai hotarat sa iti folosesti terenul sau sa cumperi o noua suprafata de teren agricol pentru a incepe o ferma de afini? Administrezi deja o astfel de afacere insa intampini greutati si vrei sa afli cum poti sa iti redresezi proiectul? Daca raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este afirmativ, ai ajuns in locul potrivit. Poate te-ai intrebat frecvent: Cum incepi? Ce soiuri alegi? Cu cine vei lucra pentru infiintarea culturii de afini? Care sunt greselile ce pot duce esecull unei astfel de afaceri? Iata pe scurt, cateva din raspunsurile pe care le-ai cautat insa au fost imposibil de gasit:

Dati toata silinta pentru a obtine pachete si servicii personalizate pentru cultura ta de afini. Nu te multumi cu proiecte facute pentru alte terenuri. Nu alege un plan gata facut de pe internet sau de la consultati care stiu sa implementeze si planuri in zootehnie  si pomicultura si arbusti de toate felurile. S-a dovedit ca nu poti fi expert in toate. Iti asumi riscul de a intampina foarte mari dificultati la infiintare si la intretinere. Incearca sa gasesti experti in afini – specialisti care sa iti inteleaga nevoile, capacitatea (teren, sursa de apa, energie electrica, amplasare ferma) si sa iti poata oferi tot ce ai nevoie.

Mai specific, trebuie sa stii ca te poti baza pe:

1. Servicii de consultanta – trebuie sa stii ce inseamna fiecare lucru asociat acestei afaceri, cum trebuie gestionate problemele si sa primesti ajutor la momentul potrivit.
2. Servicii atent proiectate si personalizate dupa nevoile tale – indiferent de marimea fermei actuale (ori viitoare) este necesar sa stii ca ai nevoie de asemenea activitati, din partea expertilor:
– Analize de bonitate pentru cultura afinului in viitoarea locatie a fermei
– Proiect tehnic al fermei de afin
– Consultanta pe teren
– Consultanta la intretinerea fermei in teren, prin telefon si email
– Transport pentru materialul saditor, materiale conexe si utilaje
– Sprijin pentru conceperea, construirea si intretinerea sistemului de irigatii la afin
3. Materiale conexe – pe langa materialul saditor, ai nevoie de multe alte produse, precum:
– turba acida macinata si uscata
– panza de mulcire agrotextil
– materiale pentru realizarea sistemului de irigare
– fetilizatori
4. Aspecte importante in procesul de vanzare
– Stabilirea pietei de desfacerea fructelor (afinelor), in tara sau in strainatate  
– Pregatirea echipei ce va recolta afinele
– Obtinerea de sprijin pentru gestionarea procesului de recoltare
– Sprijin pentru dimensionarea corecta a spatiilor de depozitare si de procesare a recoltei.

Daca vei incepe astfel, vei avea sanse foarte mari de reusita – vei porni de la analiza solului, intelegerea nevoilor viitoarei ferme, a punctelor slabe si a celor puternice, vei stii ce soiuri sa alegi, vei crea intreaga infrastuctura necesara acestui proiect. Doar astfel poti sa te asiguri ca programul tau diferentit va oferi performanta pe care o cauti, va pastra sanatatea plantelor si mai mult decat orice, te va ajuta sa economisesti bani!

Riscuri ce iti pot pune in pericol ferma de afini

Nu te baza nicio secunda pe principiul “lasa ca merge si asa” ori “cum se descurca si altii, o sa reusesc si eu”. Delasarea, indiferenta, lipsa de informare si neatentia se pot dovedi dezastroase pentru orice afacere in agricultura sau horticultura! Neapeland la serviciile profesionale si neimplementand solutiile avizate, risti.

– Ca anumite plante sa nu fie irigate corect sau sa se uste
– Sa culegi mai putine fructe decat ai planificat
– Sa ramai cu recolta de afine nevanduta
– Sa pierzi foarte mult timp si enorm de multi bani in incercarea de a remedia diverse neajunsuri.

Doar aici puteti vedea, practic, dezvoltarea afinilor pe biloane acoperite cu panza sau coaja de mulcire, afini cultivati la containere, pe cinci hectare, de pe care se recolteaza afine din iunie pana in septembrie.
Puterea exemplului conteaza!

Pentru mai multe informatii despre cultivarea afinilor, sfaturi utile si lectii practice, dar si pentru a obtine afini, consultanta si servicii personalizate complete pentru o astfel de afacere, viziteaza acum blogul Afini.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *