Grădina ta

Cum sa ai o gradina fara buruieni

O gradina frumoasa si ingrijita este fara indoiala ce isi doreste fiecare dintre noi insa nu este nicidecum usor sa realizezi acest lucru. O gradina poate intampina foarte multe probleme, iar pentru fiecare dintre acestea trebuie gasite soluțiile cele mai eficiente, in cel mai scurt timp. Buruienile sunt probabil problema cea mai acuta cu care se confrunta gradinile, acestea fiind un pericol major indiferent de tipul culturilor. Iata asadar cum poți scapa de buruieni si cum poți preveni apariția acestora, beneficiind de o gradina minunata.

Ce sunt buruienile?

Buruienile sunt asa numitele plante salbatice, care cresc pe langa culturi, dar care nu au un aport benefic. Buruienile nu fac altceva decat sa se hraneasca cu substanțele nutritive din sol destinate cresterii culturilor si sa isi desfasoare procesele de fotosinteza in bataia soarelui, pe care il acapareaza cu totul atunci cand se dezvolta mai mult decat culturile in sine. Singura soluție de a starpi buruienile consta in folosirea unor erbicide eficiente, special destinate eliminarii buruienilor.

Erbicidele sunt substanțe chimice speciale care acționeaza asupra buruienilor inca din fazele incipiente de formare. Practic rolul acestor substanțe este acela de a reduce numarul buruienilor, astfel incat dezvoltarea acestora sa nu ajunga sa inhibe planta si cresterea acesteia.

Erbicidele sunt alese in funcție de tipul plantelor, dar si de rezultatele dorite, aici fiind vorba despre remanența la sol a anumitor erbicide, definita ca fiind capacitatea acestora de a ramane la suprafața solului chiar si in perioadele in care vegetația nu este prezenta.

Care sunt etapele erbicidarii?

Aplicarea erbicidelor se face numai dupa ce sunt luate in calcul anumite variabile, printre suprafața de erbicidat, tipul culturilor, dar si tipul erbicidelor. Este indicat ca atunci cand luam decizia aplicarii de erbicide sa cerem ajutorul specialistilor in domeniul agricol si horticol, pentru a ințelege cat mai bine cum se realizeaza aceste lucrari si care sunt condițiile de aplicare.

Stabilirea planului de erbicidare

Stabilirea unui plan in ceea ce priveste aplicarea erbicidelor este imperios necesara, deoarece doar in baza acestuia se poate calcula o cantitate suficienta si eficienta de erbicide. Acest plan este stabilit pe hartie si consemnat in registre in care sunt menționate etapele, cantitatea, frecvența aplicarii erbicidelor, tipul de sol, tipul culturilor si oricare alte detalii care trebuie stiute inainte de o noua aplicare.

Realizarea lucrarilor la sol

Inainte de aplicarea oricarui tip de erbicid, terenul trebuie sa treaca prin etape de curațare si nivelare, astfel incat erbicidele sa poata fi distribuite uniform. Este important ca bulgarii sa fie eliminați, fie prin metode manuale, fie mecanizat, astfel incat terenul sa fie gata pregatit pentru stropire.

Calculul cantitații de erbicid

In funcție de toate caracteristicile luate in calcul, este stabilita si cantitatea de erbicid pe care ar trebui sa o aplicam terenului. In aceasta etapa se stabilesc tipul erbicidului  si forma sa de aplicare, astfel incat rezultatele sa fie optime.

Analiza rezultatelor

Consemnarea datelor cu privire la erbicidare are in vedere si stabilirea unui istoric din care sa putem vedea exact care sunt rezultatele. De aceea registrele completate trebuie verificate nu doar inainte de aplicarea unui nou tratament, ci si pentru a ințelege care sunt masurile benefice pentru plante si care sunt erbicidele care funcționeaza cel mai bine.

Atunci cand aplicam erbicidele este foarte important sa avem in vedere si tipul plantelor, dar si starea lor de ”sanatate”. Erbicidele funcționeaza precum medicamentele in cazul omului, asa ca devine necesar sa stim cat de afectate sunt plantele si care sunt erbicidele la care sunt sensibile buruienile. Plantele au nevoie sa fie protejate de buruieni, deoarece acestea au un efect negativ, iar raspandirea lor se face cu rapiditate, astfel ca ne poate pune gradina in pericol.