Grădina ta

Tot ce trebuie sa stii inainte de plantarea pomilor fructiferi

Pomii fructiferi sunt o binecuvantare, fie ca ii alegi pentru gradina ta de la oras, pentru cea de la tara sau pentru livada ta la care ai visat. Atunci cand alegi pomi fructiferi, investesti cu pasiune in proiectul tau de suflet. Iata ce trebuie sa stii pentru plantarea pomilor fructiferi!

Primul pas este alegerea perfecta a perioadei de plantare.

Acestia trebuie plantati obligatoriu in perioada de repaos vegetativ, adica toamna sau primavara pana la sfarsitul lunii aprilie. Cea mai apreciata este perioada de toamna, pentru ca da sansa butasilor sa se prinda si sa-si stabileasca un sprijin mai bun in sol. Pomii trebuie tinuti intr-un mediu rece, pentru a nu intra in faza de vegetatie. De aceea, plantarea in lunile de primavara se face doar daca vremea este mai rece si daca se aplica o abordare corespunzatoare.

Inainte de alegerea pomilor fructiferi, este important ca pamanul sa fie bogat in nutrienti si luminat suficient, dar nu excesiv. Cele mai indicate si mai fertile soluri sunt cernoziomurile bogate in humus, cat si solurile brun-roscate, specifice zonelor de padure.

Alegerea pomilor

Alegerea pomilor se face astfel incat tulpina sa fie viguroasa si fara vatamari, iar radacina sa fie bogata si sanatoasa. Dupa acest pas, se trece la saparea gropilor. Trebuie avut in vedere faptul ca anumite soiuri de pomi fructiferi sau pomi columnari au nevoie de spatiu mai mare la plantare. Merii, perii, piersicii, visinii, caisii si prunii au nevoie de minim 4 metri intre ei, in timp ce nucii si ciresii necesita cel putin 5m distanta de plantare. Se recomanda si ca gropile sa fie sapate din timp, pentru aerarea si sterilizarea pamantului. Astfel se reduce considerabil riscul ca puietii sa fie atacati de daunatori si boli. Dimensiunea gropilor trebuie sa fie de 1-1.5m, iar adancimea de 60-80 cm, pentru a permite afanarea corespunzatoare a solului.

IMPORTANT! Inainte de plantarea propriu-zisa, se recomanda scurtarea radacinilor groase cu 1-2 cm si inlaturarea completa a radacinilor uscate. Apoi, radacinile sunt scufundate adanc de mai multe ori, intr-un amestec compus din pamant, compost si apa. Astfel, taieturile sunt cicatrizate si este stimulata cresterea noilor radacini.

Pomii altoiti trebuie asezati cu punctul de altoire catre nord, pentru a nu fi in bataia directa a soarelui. Groapa trebuie mocirlita bine inainte ca radacinile sa fie introduse in aceasta, rasfirate pentru a acoperi intreaga zona. Se recomanda si inversare pamantului, cel de la suprafata sa fie pus la fund si invers, pentru o crestere mai rapida si mai corecta. Ultimul pas este tasarea cu grija a pamantului, pentru ca un pamant instabil poate duce la instabilitatea pomului, iar tasarea prea puternica poate duce la sufocarea radacinilor. Pomisorul astfel plantat poate fi sprijinit cu un suport de lemn si legat cu o sfoara de acesta, pentru o crestere mai usoara.

Yurta.ro pune la dispozitia clientilor sai o gama variata de pomi fructiferi cu rodire bogata, ideali atat pentru gradina proprie, cat si pentru livada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *