Fii Creativ

Stuful, panaceul ideal pentru afectiunile dermatologice

Stuful -Phragmites australis-, cunoscut si sub numele de trestie sau trestie-de-apa, este o planta erbacee perena, care face parte din familia Poaceae, ordinul Poales. Creste in zonele umede din toate regiunile temperate si tropicale ale lumii. Este intalnita in spatii inundate, in balti, in mlastini, in iazuri si in preajma lacurilor sau pe marginea raurilor. In Romania, cel mai cunoscut loc cu stufarisuri este Delta Dunarii, considerata si cel mai mare areal din lume pe care creste stuful, tinutul numarand 15 zone de recoltare, care insumeaza 280.000 ha.

Trestia-de-apa este o graminee cu o inaltime impresionanta (1-4 m), avand tulpina dreapta, terminata cu o inflorescenta sub forma de panicul. Frunzele, verzi-albastrui cu lungimi intre 40-50 cm, sunt lungi, lanceolate, fibroase, aspre, cu margini taioase. Florile, sub forma unui panicul lung stufos de forma piramidala, au culoare violeta sau galbuie. Infloreste in perioada iulie – septembrie. In lunile de toamna are loc coacerea semintelor mici, de forma alungita. Inmultirea se face foarte usor prin rizomi.

Pentru terapii se recolteaza, in special, radacina, din care se prepara decoct si extract, dar si tulpina, frunzele si mugurii plantei.

Radacina are un continut de substante active foarte importante, precum vitaminele C, B1 si B2, grasimi, proteine, acizi grasi, aminoacizi, acid cafeic, compusi steroizi, asparamid, carbohidrati, alcaloizi, tocoferol si altele. Celelalte parti ale stufului sunt bogate in substante flavonoide.

In medicina traditionala radacina este utilizata mai ales in tratamentul infectiilor si inflamatiilor tractului urinar, a mictiunilor dureroase si in ameliorarea starilor de greata si voma, ea avand un bun efect diuretic si antiinflamator.

De asemenea, stuful este apreciat mai ales pentru proprietatile antipiretice, amtiemetice, febrifuge, purificatoare, antitusive, sedative, antidiabetice si coleretice ale radacinei. Persoanele care sufera de artrita sau muscaturi de insecte se pot trata prin aplicarea pe zona afectata de cataplasme locale din radacina maruntita, potrivit www.naturalmedicinalherbs.net.

Preparatele de stuf sunt recomandate si in tratarea reumatismelor, a febrei si a gutei. Au efecte pozitive si in unele afectiuni dermatologice, mai ales atunci cand aceste afectiuni au cauze interne.

Mugurii tineri de stuf se folosesc proaspeti in forma lor naturala sau fierti, in preparate culinare pe baza de carne, in supe si salate. Radacina este utilizata si ea in alimentatie, avand gust dulce poate fi consumata cruda, prajita, coapta sau fiarta. Datorita continutului sau ridicat de celuloza stuful este folosit la producerea hartiei. Ca planta furajera stuful este folosit ca hrana excelenta pentru bovine. De asemenea, stuful poate fi folosit ca materie prima in constructii si drept combustibil, pentru incalzire. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *