Fii Creativ

Pictura, ghid pentru incepatori

Relaxeaza-ti mintea zilnic 10 minute cu pictura abstracta. Orice activitate creativa te ajuta considerabil sa te relaxezi, dar studii recente arata ca doar cateva minute de activitate artistica pot reduce cortizolului, hormonul stresului. Daca nu ai mai pictat de mult timp, poate chiar din timpul scolii, cel mai probabil te simti stingherit si eziti sa incerci sa te joci din nou cu vopseluri pentru pictura; mai ales daca te consideri una dintre persoanele care „nu sunt bune la desen sau pictura”.

Solutia este simpla: pictura abstracta!

Pictura abstracta este cel mai usor punct de plecare intrucat nu exista reguli ce tin de forme, proportii, umbre, perspective si alte aspecte tehnice. Cu pictura abstracta esti liber sa pictezi absolut orice simti, fara sa respecti reguli stricte. Totul tine de o usoara observare a formelor, nuantelor si texturilor din jurul sau interiorul tau. Te poti lasa inspirat de obiectele din jur sau de ceea ce simti in interiorul tau.

Urmeaza pasii de mai jos pentru a te relaxa cu ajutorul picturii abstracte:

1)       Aloca zilnic 10 minute din timpul tau picturii abstracte.

Incearca sa te dedici acestui angajament in fiecare zi. Pana la urma nu sunt decat 10 minute dintr-o zi intreaga, 10 minute investite in sanatatea ta mentala. Aceste 10 minute zilnic iti restabilesc echilibrul emotional si au un efect pozitiv in tot ceea ce faci zi de zi.

2)       Pregateste-ti materialele pentru pictura: cateva culori acrilice, pensule, un pahar cu apa si servete de hartie. Poti incepe sa exersezi pe hartie pentru pictura sau realizeaza un tablou pe panza de pictura. 

3)      Aseaza pe hartie sau pe panza de pictura ceea ce simti, ce te inspira sau pur si simplu urmeaza-ti intuitia, care iti va ghida mana.

Daca nu te simti inspirat si nu stii de unde sa incepi sa pictezi, poti folosi urmatoarele sugestii. Alege un obiect care iti ofera o stare de bine (acesta poate fi o esarfa intr-o culoare aprinsa, vibranta, un buchet de flori in culori pastelate sau un pulover cu o textura moale etc.). Cu ajutorul culorilor acrilice, incearca sa redai starea interioara pe care ti-o creaza obiectul ales.

Alternativ, gandeste-te la ziua care tocmai a trecut si gaseste un lucru pentru care esti recunoscator (explozia aromei sucului de portocale, caldura caloriferului dupa o zi friguroasa etc.). Incearca sa redai starea aceasta pe panza de pictura folosind culorile si textura vopselii pentru pictura.

In cazul in care in unele zile te simti fara inspiratie, foloseste resurse de inspiratie online, spre exemplu Pinterest, in care poti crea colectii de imagini dupa starea interioara. Poti reveni oricand asupra acestor „moodboards”. Sau pur si simplu cauta inspiratia in jurul tau, facand o plimbare in natura, admirand culorile din cosul de fructe sau aducandu-ti aminte elemente din vacante (culori si forme din peisaj, arhitectura, atmosfera locului, mirosuri, senzatii etc.).

Nu exista greseli in pictura abstracta, totul e permis. Si cu cat te obisnuiesti mai mult cu pictura abstracta, cu atat te desprinzi mental de categorii prescrise (si restrictive!) in viata de zi cu zi. In plus, creativitatea ta se va dezvolta intr-un ritm accelerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *