Trandafirul este o floare deosebită datorită frumuseții și parfumului sau înviorator. Pe lângă aspectul plăcut pe care-l oferă în grădini, balcoane sau terase, această plantă deţine proprietăţi benefice pentru întregul organism.
În scop medicinal, sunt folosite petalele, care trebuie recoltate în faza de înflorire deplină, când conținutul de ulei este maxim. Ele pot fi utilizate ca atare sau prelucrate sub formă de ulei, apă, oțet, tinctură, infuzie și sirop. Extractele de petale se folosesc și în industria produselor cosmetice, iar uleiurile sunt folosite în aromaterapie.

Maceratul la rece din petale sau pulberea uscată este folosit împotriva stării de greață, a durerilor de stomac, a tulburărilor de digestie, combătând atât constipația, cât și diareea cronică.
Acțiunea florilor determină efecte cicatrizante, antidiareice, antiinflamatoare şi dezinfectante.
De asemenea, planta poate fi folosita pentru a combate stările de nervozitate şi stresul. Trandafirul este un bun calmant, antidepresiv, indicat în insomnie și iritabilitate. Alungă durerile de cap şi stimulează buna dispoziție.