Beneficiile plantelor

Măcrişul, aliatul sănătăţii tale

 

Cu gustul său acrișor, macrişul este utilizat ca plantă medicinală încă din Evul Mediu în tratamentul inflamațiilor tractului respirator superior și în cazul bolilor de piele.

Este răspândit în lume și crește de obicei pe pajiștile și prin fânețele cu sol bogat în materii nutritive, pe terenuri arabile și pe marginile cărărilor și în poienile din zonele de câmpie, deal și în cea subalpină.

Frunzele măcrișului conțin mult fier,  vitaminele B, C, A, P, K, magneziu, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanți și calciu. Au un conținut scăzut de calorii și, la fel ca spanacul, conțin acid oxalic, ceea ce îi conferă un gust acru, astringent.

Un adevărat medicament pentru ficat

Rădăcina  sa are un gust dulce-acrișor și se folosește deseori în cure de detoxifiere și în tratamentul unor afecțiuni hepatice. Măcrisul este bogat în substanțe cu rol antibiotic, luptând împotriva infecțiilor din organism și întărind imunitatea. Pentru a ne bucura de proprietățile antibiotice ale acestei plante medicinale, acesta trebuie consumat proaspăt.

Pentru a beneficia de toate valorile sale nutriţionale, măcrişul se consumă în stare proaspătă.

Macrisul  are un extraordinar efect vindecător și asupra sistemului digestiv. Stimulează pofta de mâncare, este laxativ și regularizează tranzitul intestinal. De asemenea,  sistemul urinar este foarte bine stimulat de consumul de măcriș, prin faptul că această plantă are efect depurativ și diuretic. Din cauza conținutului ridicat de acid oxalic, persoanele care suferă de reumatism, astm, guta  sau de afecțiuni renale ar trebui să evite consumul de măcriș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *