Beneficiile plantelor

Coada şoricelului, planta cu cu cele mai mari puteri vindecătoare

Cunsocută şi sub denumirea de alunel sau şoricină, coada şoricelului este consacarată ca fiind planta cu cele mai mari puteri vindecătoare. Se recunoaşte uşor după stolonii  săi scurţi, cu frunzele des divizate, penate şi liniare.  Se întâlneşte în rarişti de pădure, fâneţe de deal şi pajisti. Coada-şoricelului este întrebuinţată datorită efectelor ei benefice în afecţiunile digestive, enterite, enterocolite, în colicile abdominale, bolile diareice şi în tratamentul hemoroizilor. În amestec cu alte plante cu acţiune similară, este folosită pentru stimularea digestiei în caz de hipo sau anaciditate gastrică.

Aceasta plantă medicinală se foloseşte în ceaiuri şi  infuzie pentru afecţiuni biliare datorită efectului carminativ. Pentru administrare internă, infuzia din coada-şoricelului se prepară din 2 linguri de flori la 2 căni de apă. Se va bea toată cantitatea în mai multe reprize, pe parcursul zilei respective. În bolile diareice, enterite şi enterocolite, infuzia din coada-şoricelului are efecte similare cu cele ale preparatelor din muşeţel.

Are multe utilizari în fitoterapie. Spre exemplu, uleiul obţinut  din coada şoricelului  este intens industrializat deoarece conţine tanin, vitamine, flavonozide şi acizi polifenolici. În medicina populară s-a folosit şi se recomandă acestă plantă în foarte multe afecţiuni. În caz de hernie se amesteca în ceai cu muşeţel, izmă, chimen şi pătrunjel sălbatic.

Pentru amelioararea durerilor de dinţi, coada şoricelului se pisează bine şi se amestecă cu usturoi şi sare şi se ţine în gură timp de câteva secunde. Efectele nu vor întârzia să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *