Menta este o planta medicinala foarte apreciata inca din vechime, frunzele sale fiind ilustrate in piramidele egiptene, datate din anul 1000 i.Hr. Menta este cunoscuta ca planta aromatica utilizata in diverse preparate culinare, dar si ca remediu in tratarea diferitelor afectiuni.
Compozitie chimica:
Frunzele si toate partile plantei contin ulei volatil, lipide, acizii triterpenici vitaminele C, D2, tocoferoli, acid nicotinic si saruri minerale. Uleiul volatil este format din mentol 52,6-63,2%, mentona, mentofuran si hidrocarburi terpenice. Florile contin mai mult ulei eteric decat frunzele. Radacinile sunt lipsite de ulei volatil.
Actiunea terapeutica a mentei
- antispastica
- combate spasmele abdominale
- contractii musculare
- eficienta in colici biliare
- elimina gazele
- combate flatulenta
- antidiareica
- astringenta
- eficienta in infectii gastro-intestinale si respiratorii
- favorizeaza menstruatia
- depurativa
- tonica
- creste puterea de concentrare
- reduce pofta de mancare
- contribuie la digestie
Utilizari in cosmetica
Menta este folosita adesea si in unele produse cosmetice precum pasta de dinti, lotiunile, gelurile si cremele de corp sau fata, sampoane sau geluri de dus.

Contraindicatii
- creste tonusul nervos, putand da insomnie;
- nu se recomanda in ulcerul gastric, in obstructiile cailor biliare si inflamatiile vezicii biliare si in afectiuni hepatice severe, in litiaze biliare;
- nu se recomanda utilizarea preparatelor care contin ulei de menta pe fata copiilor mici si nici in caile nazale, putand duce la spasme ale limbii sau oprirea respiratiei.